Jak ekologicznie palić w piecu?

Niestety widok unoszącego się z komina gęstego i czarnego dymu jest wciąż powszechny w naszym kraju. Zazwyczaj za ten stan rzeczy wcale nie odpowiada złej jakości paliwo czy starszej generacji piec, ale metoda samego palenia. Otóż zmieniając sposób rozpalania z dolnego na górny, zużycie opału spadnie, a sam proces spalania będzie przebiegać znacznie bardziej ekologicznie. W artykule wyjaśniamy, na czym polegają efektywne metody palenia bez dymu.

Jednym z najbardziej znanych sposobów rozpalania w piecu jest przykrycie rozpałki drewnem, a potem węglem. Warto jednak wiedzieć, że metoda ta jest szkodliwa, ponieważ opał, który znajduje się na wierzchu, zanim jeszcze zacznie się palić, osusza się i wydziela parę wodną oraz gazy. Skutkiem jest połączenie obu substancji, co sprawia, że kaloryczność węgla znacznie spada. W efekcie dym jest gęsty a nam uchodzi nawet 30% w opału. Przez to koszt ogrzewania budynku wzrasta prawie o jedną trzecią, a dym i sadza silnie zanieczyszczają wnętrze kotła oraz komina, przyczyniając się do ich obniżonej efektywności. Jeśli chcemy, żeby klasyczne palenie od dołu stało się nieco bardziej przyjazne dla środowiska, możemy dokładać węgiel do kotła małymi partiami. Pamiętajmy, że porcja powinna być na tyle mała, aby po jej dorzuceniu w kotle wciąż pozostawał ogień. Im więcej żaru znajduje się na ruszcie, tym więcej można na raz dołożyć opału.

Metoda rozpalania od góry
Do najczystszych metod alternatywnych względem tradycyjnego sposobu palenia jest rozpalanie od góry. Sposób ten można zastosować w każdym urządzeniu, które ma wlot powietrza pod ruszt, a wylot spalin u góry paleniska. Wystarczy uzupełnić palenisko węglem, na nim ułożyć drewno, a na samej górze rozpałkę. Dzięki temu powietrze wciąż ulatuje ku górze, a żar schodzi ku dołowi, jednak dym, ulatniający się z warstwy zimnego opału, ulega prawie w całości spaleniu. W ten sposób do komina dostają się prawie przezroczyste spaliny, a zamiast dymu produkowana jest większa ilość ciepła. Warto dodać, że palenie od góry jest procesem cyklicznym, co oznacza, że nie ma możliwości dokładania paliwa, aż do momentu całkowitego wypalenia opału. Dopiero wtedy wszystkie czynności musimy powtórzyć od nowa.

Sterowanie kotłem
Bez względu funkcje, jakie posiada nasz kocioł, jego pracą możemy wygodnie sterować. W przypadku regulacji elektronicznej elementem, który zarządza ilością dostarczanego do paleniska powietrza będzie wentylator nadmuchowy. Dzięki niemu wraz ze zmieniającą się temperaturą spalania regulowana będzie też ilość dostarczanego powietrza. Znacznie większe daje wykorzystania elektronicznych sterowników do kotłów. Zależnie od modelu pozwalają one na zarządzanie nie tylko utrzymywaną temperaturą, ale też obsługiwać pompę obiegową, pompę CWU, siłownik zaworu mieszającego, regulator pokojowy oraz kontrolować temperaturę pracy całej instalacji.

Podobne artykuły

Jak ekologicznie palić w piecu?.